CAT | ESP

Cicle cinema Mut Nord-americà: The Crowd| Dimecres 27 de maig 2015: 10 hores | Entrada lliure |Cicle cinema Mut Nord-americà: The Crowd| Dimecres 27 de maig 2015: 10 hores | Entrada lliure |

Un jove solitari impulsat per l’ambició i l’idealisme s’enfronta a la vida de Nova York de principis del Segle XX. Les dures condicions que imposa aquesta realitat desmitifiquen el somni americà

TRESORS DEL CINEMA MUT NORD-AMERICÀ

Amb aquest títol, continuem els cursos sobre la història del cinema nord-americà que vàrem començar amb el dedicat al film clàssic, per continuar amb el cinema modern i concloure l’any passat amb el període contemporani.

Enguany iniciem altre cicle especialitzat, ara sobre el cinema mut de Hollywood. Projectarem obres mestres de l’època silent, però mai va ser tal perquè les pel·lícules se sonoritzaven amb una orquestra o directament a piano.

El saló d’actes de l’IEN comptarà aquest curs amb un pianista d’excepció, el mestre Enric Ferrer i el grup de càmbra Tactum Ensemble, que posarà música a cinc grans pel·lícules mudes: The Mark of Zorro (1921), de Fred Niblo; Lady Windermere’s Fan (1925), de Ernst Lubitsch; The General (1926), de Buster Keaton; Sunrise (1927), de F. W. Murnau; i Underworld (1927), de Joseph von Sternberg.

A més, també projectarem altres filmes muts significatius, amb la partitura original que van tenir a la seva estrena o sonoritzats després per orquestres tan reconegudes com la dirigida per Carl Davis.

Aquestes pel·lícules magistrals, realitzades per mestres de Hollywood, com ara Cecil B. De Mille, Frank Borzage, Allan Dwan, John Ford, Edmund Goulding, David Wark Griffith, Rex Ingram, Rupert Julian, King Vidor o Raoul Walsh, estan protagonitzades per les stars més famoses de l’època: Greta Garbo, Douglas Fairbanks, Lillian Gish, Lon Chaney, Norma Shearer Ronald Colman, Janet Gaynor, John Gilbert, Richard Barthelmess, George O’Brien, Wallace Beery, Rodolfo Valentino…, els quals il·luminaran la pantalla de l’Institut d’Estudis Nord-americans, i tanmateix veurem com alguns avenços del cinema ja hi eren desenvolupats al període mut.

Com els anys anteriors, al llarg de 15 sessions i la de cloenda protagonizada per Charles Chaplin amb la seva obra mestra City Lights (1930), s’ocuparà d’impartir aquesta activitat d’extensió universitària el professor Josep Maria Caparrós Lera, catedràtic emèrit d’Història Contemporània i Cinema de la Universitat de Barcelona i autor del llibre Historia crítica del cine norteamericano / A Critical History of American Cinema (2013), editat per la Fundació Institut d’Estudis Nord.americans.

El Departament d’Història Contemporània de la UB concedeix per 60 hores lectives 2,5 crèdits acadèmics als alumnes que aprofitin aquest nou curs especialitzat. L’entrada és lliure i s’expedirà certificat acreditatiu.


Paste your AdWords Remarketing code here
Instituto de Estudios Norteamericanos Located at
Av. Via Augusta 123, Barcelona, Catalunya.
Phone: 932 405 110