CONTINGUTS
 CATÀLEG DE LA BIBLIOTECA
 HISTÒRIA
MISSIÓ
SOCIS
FONS DE LA COL·LECCIÓ
SERVEIS
ATENCIÓ AL PÚBLIC

La biblioteca de l'IEN té com a finalitat fonamental donar suport a la missió de l'Institut promoure i fomentar l'enteniment de la vida, cultura i història americanes, i servir com a pont entre els Estats Units, Catalunya i la resta d'Espanya mitjançant:
- Servei de referència.
- Recerca de dades, antecedents i referències.
- Accés lliure a una col·lecció americana especialitzada.
- Servei de préstec als socis.

Tot i que som una biblioteca especialitzada, ens basem en la biblioteca pública nord-americana com a model per aconseguir els ideals de llibertat intel·lectual i lliure accés a la informació.


CATÀLEG DE LA BIBLIOTECA

Si voleu accedir al catàleg de la biblioteca cliqueu AQUÍ.

HISTÒRIA

La biblioteca de l'Institut ha estat la primera a oferir una col·lecció nord-americana a la ciutat de Barcelona. Arran de la fundació de l'Institut el 1951, la biblioteca de la Casa Americana, com es denominava, va estar al servei de joves professionals locals que s'identificaven amb la cultura i els ideals democràtics dels Estats Units durant el mandat de Franco. Oferim lliure accés al públic en un període en què les biblioteques estatals han deixat d'existir com a tal, i actualment som l'única biblioteca americana de servei complet a Espanya. Els nostres usuaris inclouen la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, els mitjans de comunicació, organitzacions culturals, estudiants universitaris, investigadors i, en resum, tota la comunitat.

MISSIÓ

El concepte d'una biblioteca pública és fonamental en la democràcia americana. Preservant aquesta tradició, la biblioteca de l'Institut d'Estudis Nord-americà vol promoure la comprensió de la vida, història i cultura americanes i servir com a pont entre els Estats Units, Catalunya i Espanya. A través de la seva col·lecció, especialitzada en estudis americans, la biblioteca ofereix un servei de referències i consultes, recerca de dades i accés obert a tota la comunitat, esforçant-se alhora per servir com a exemple de la tecnologia actual en les biblioteques nord-americanes. Com símbol dels valors bàsics americans, la biblioteca exemplifica la llibertat intel·lectual i la societat multicultural, i presta una especial atenció als drets dels autors, als grups minoritaris i organitzacions sense esperit de lucre. Realitzant aquests ideals busquem aportar una imatge cultural del millor que ofereixen els Estats Units. Tot i que avui dia aquests ideals es consideren garantits, continuen tenint una rellevància en l'època actual, en la qual la tecnologia i la política social estan contínuament evolucionant.

SOCIS

Tot i que prestem els nostres serveis gratuïtament, no som una biblioteca governamental sinó part d'una Fundació que depèn de la recaptació de fons privats. Si us hi inscriviu, ens ajudeu a afrontar el repte de mantenir l'oferta d'un servei bibliotecari gratuït d'alta qualitat.

Oferim als socis:
- Servei de préstec (llibres, llibres de butxaca i revistes). Es presten 2 títols alhora per períodes de dues setmanes.
- Prolongació del préstec per telèfon i extensió del préstec en vacances
- Dret a reservar materials

La quota anual (des de la data d'inscripció):
- 14 € per als estudiants de l'IEN (cal presentar el resguard de l'última matrícula en curs)
- 50 € per a membres externs

A més, heu de portar una fotografia i una identificació en vigència, i després emplenar un formulari amb les vostres dades.

Ajudi'ns a servir-li EN:
- "Adoptar" una subscripció de revista.
L'aportació d'un donatiu mínim (18 a 36 €) ens permetria renovar el títol de revista de la nostra col·lecció que us interessi per tal que el poguessin llegir també els altres usuaris.

- "Adoptar" un autor americà.
Doneu suport al nostre fons contribuint a la compra de les obres del vostre escriptor nord-americà predilecte; la nostra selecció actual està limitada pels nostres fons.

- "Bons" per a llibres de referència.
Avui dia els llibres de consulta sovint tenen un preu entre 200 i 500 dòlars per volum. Un donatiu es podria dedicar a comprar la informació que soleu utilitzar; ¡així podríem tenir la seguretat de divulgar les dades més actuals!


FONS DE LA COL·LECCIÓ

La biblioteca ofereix una col·lecció especialitzada de materials sobre els Estats Units d'Amèrica, la seva cultura, societat, història, política i organitzacions. El nostre propòsit és donar una àmplia i general cobertura d'estudis nord-americans, així com buscar fonts d'informació i referències.

Les nostres existències inclouen:
- 10.000 llibres
- Revistes
- 600 vídeos/DVD
- 5 monitors


SERVEIS

Una bibliotecària, graduada en biblioteconomia, atén les vostres consultes. El nostre objectiu és facilitar la informació més completa possible, així com antecedents per trobar altres fonts d'informació per mitjà d'altres organitzacions o agències, dintre del context i límits de la nostra col·lecció i missió. S'accepten consultes per fax, telèfon, visites personals, i per e-mail: ien@ien.es

Aquestes són algunes de les preguntes a què hem donat resposta:
- Em pot informar sobre els drets legals dels nens als Estats Units?
- On estan ubicats els centres d'investigació americans d'etnobotànica?
- Necessito material sobre el paper de la televisió a les eleccions presidencials?
- Ens podria proporcionar informació sobre Florida?
- Quina és la branca del govern dels Estats Units que s'encarrega de regulacions de telemarketing?
- Busco l'adreça d'organismes americans dedicats a la protecció del medi ambient.


ATENCIÓ AL PÚBLIC


Enfocament de la col·lecció: La biblioteca ofereix una col·lecció especialitzada de materials sobre els EUA , la seva cultura, societat, història, política i organitzacions. Aspirem a proporcionar una cobertura àmplia i general per als estudis americans, així com referències per trobar altres possibles fonts d'informació i consulta. El fons inclou: llibres, llibres de butxaca, revistes, vídeos, DVD i audiocassets.

Horari d'estiu de la biblioteca: De dilluns a divendres, de 9 a 15 h.
Situació: 

Via Augusta, 123 (Prop de la plaça Molina)
08006 Barcelona

E-Mail: ien@ien.es

La biblioteca de l'IEN és oberta al públic per al seu ús i consulta. Agrairem, per tant, la vostra inscripció com a soci o qualsevol altre suport.

Copyright 2007 © FUNDACIÓ Institut d'Estudis Nord-Americans | Avís Legal